Home Sjef Hutschemakers
Sjef Hutschemakers PDF Afdrukken
Geschreven door secretaris   
donderdag 03 januari 2019 17:06


GEWEIGERD SCHILDERIJ NU IN KERK KELPEN-OLER


Schilderij KRUISDRAGERS


Zaterdag 24 september 2016 was een bijzondere dag voor de H.Liduinaparochie Kelpen-Oler. Pastoor Vankan zegende aan het eind van de H.Mis de nieuwe Maria-Liduina Dagkapel in.

Hij zegende ook de stoeptegel van Oud-Prins Ton II (van Montfort-2015) voor het Aod-Prinsenpaedje.
Gratis.

Na de dienst werd met een korte gebedsceremonie, ook het zeer grote schilderij (244x200)

Kruisdragers, met als bovenschrift Neem uw kruis op en volg mij, van de Zuid-Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers (Banholt 1931) overgedragen aan de parochie. Het hangt in de winterkapel. Deze overdracht kwam door bemiddeling van pastoor Vankan geheel gratis tot stand.
Geweigerd.

Tijdens een 14-daags verblijf wegens ziekte in het Academisch Ziekenhuis te Maastricht, bezocht Sjef vaker de stilteruimte in dit AZM. Hij vond het er maar kaal en schilderde na revalidatie een drietal schilderijen voor die ruimte. Zijn aanbod werd geweigerd. Het AZM diende neutraal te blijven, aldus de directie. Dit kwam pastoor Vankan ter ore tijdens de opening van de overzichtsexpositie over het werk van Sjef Hutschemakers in het museum Land van Valkenburg.

De intentie achter het schilderij Kruisdragers past naadloos bij de H.Liduina van Schiedam die een kruis van 38 jaren bedlegerigheid te dragen had na een schaatsongeluk als 16-jarig meisje.
Dagkapel:

Aan weerszijden van de kerk zijn de 3 laatste banken en de vlonders weggehaald en is er passend tegelwerk voor in de plaats gekomen. Het gedeelte achterin geeft meer ruimte bij uitvaarten e.d. In het andere is nu de Maria-Liduina-Dagkapel, Een stilteplek om even binnen te lopen, een kaarsje op te steken, te bidden/mediteren bij de nis van Maria Altijddurende Bijstand of bij het beeld van de H. Liduina van Schiedam, patrones van de zieken.
Noveenkaars.

B.g.v. de opening is er een Liduina-noveenkaars vervaardigd met hier op de afbeelding van het ronde glas-in-lood-raam van de H.Liduina, boven in het priesterkoor.
Info:

Tim Schmitz, Kelpen-Oler 06-57004894

of Pastoor Vankan 0475-475372.


Laatst aangepast op donderdag 03 januari 2019 17:10